2017-04-10 13:01:46

Naši učenici posjetili Istria Gourmet festival

U ponedjeljak, 3. travnja 2017.u Rovinju u hotelu Lone, održan je gastronomski kongres, Istria Gourmet festival. Događaj je to s vrhunskim međunarodnim stručnjacima iz svijeta kulinarstva i vlasnicima Michelinovih zvjezdica. Ovom jednodnevnom festivalu nazočili su i učenici naše škole, dio učenika iz drugog razreda kuhara i trećeg razreda slastičara, stručni učitelj kuharstva Željan Peloža i Helena Miletović, profesorica stručnih predmeta.

Cilj je bio upoznati nove svjetske trendove u kulinarstvu. Učenici su prvo odslušali predavanje dr. sc. Danijele Poljuha "Nije važno samo dobro jesti, važno je i zdravo jesti" u kojem je govorila o prirodnim antioksidansima, koji se nalaze u namirnicama zastupljenima u istarskoj košarici. Denis Delogu autor knjige U šumi je upoznao sudionike o Paleo prehrani i prehrani bez glutena. Istakao je prednosti takve prehrane i dobrobiti promjenom loših prehrambenih navika i životnog stila. Drugi dio festivala je posvećen primjerima dobre prakse u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Renomirani kuhari su nam tijekom kulinarskoga showa pokazali izradu tijesta za napuljsku pizzu, panettone i colombu, što je zanimljivo u ovo pred uskrsno vrijeme.

 Vidjeli smo kratki film o riži, tehnike pripreme riže, predavanje o značaju plave ribe i pripremi srdela kao grickalica, što smo imali priliku i kušati. Predstavili su nam pripremu specifičnih jela s divljim i neobičnim namirnicama, koje nalazimo u prirodi oko nas.

Ovaj festival je izvrsna prigoda za učenike i njihove učitelje da kroz predavanja i atraktivne kulinarske priredbe unaprijede svoje znanje. Program je bio vrlo bogat, dinamičan, edukativan, a ujedno i zabavan.

Helena Miletović, prof.


Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč