2017-04-24 12:37:09

DON: radionice izrade mješavine začina i bezglutenske prehrane

Za Dane otvorene nastave učenici prvog razreda kuhara i slastičara i učenici drugog razreda kuhara imali su radionicu Izrada mješavine začina i njihova prezentacija. Radionicu su osmislile i provele nastavnice Vera Grizelj i Helena Miletović. 

Učenici i nastavnice su prethodno pripremili različito začinsko bilje i pribor, tako da su učenici mogli osmisliti i izraditi najmanje 3 začinske mješavine i pronaći najbolji način kako ih prezentirati. Trebali su zamisliti da imaju mali obiteljski obrt koji uzgaja začinsko bilje i da žele unaprijediti svoje poslovanje i što bolje prodati proizvod. Podijelili su se u grupe, izabrali vođu i pomoćnika i bacili se na posao. Zadatak je bio i osmisliti logo i naziv tvrtke, dati naziv mješavini, opisati sastav i namjenu, osmisliti dizajn pakiranja i što uvjerljivije predstaviti svoj proizvod i objasniti kako bi ga najbolje prodali potencijalnim kupcima. Na kraju radionice žiri u kojemu su bile nastavnice i po jedan učenik iz svake grupe ocijenili su rad grupe: kreativnost, komunikaciju i suradnju unutar grupe, izgled ambalaže, dizajn loga i prezentaciju proizvoda.

Helena Miletović, prof.

Bezglutenska prehrana i važnost u turizmu

Učenici prvog thk razreda su u utorak, 11. travnja 2017. za Dane otvorene nastave imali radionicu  Bezglutenska prehrana i važnost u turizmu. Moderatori radionice su bili nastavnici Helena Miletović i Edi Herak, a gost predavač bila je gospođa Anamaria Laslo, vlasnica tvrtke Abeona koja se bavi radionicama kuhanja bez glutena, edukacijom ugostitelja o bezglutenskoj prehrani, izletničkim turama za turiste s degustacijom bezglutenskih obroka i slično. Nakon zanimljivog predavanja o celijakiji (bolest nepodnošenja glutena iz pšeničnog brašna) o svom poslu koji se bazira na spoju turizma i bezglutenske prehrane, učenici su imali priliku sami umijesiti palačinke od bezglutenskog brašna, ispeći ih i na kraju sve palačinke u slast pojesti. Taj dio radionice im je bio najljepši.

Helena Miletović, prof.


Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč