2009-10-23 00:00:00 Projektni eko –dan u našoj školi 20. listopada u našoj je školi održan projektni eko-dan na temu očuvanja zavičajnih bogatstava. Toga dana nije bilo klasične nastave već su organizirane brojne radionice i terenska nastava koja se odvijala prema planu koji se temeljio na korelaciji i integraciji nastavnih predmeta s odabranom temom. Kako bogatstva Istre velikim dijelom predstavljaju i prirodni fenomeni krškog krajolika, dvije skupine naših učenika uputile su se u obilazak krških spilja; jedni su posjetili Feštinsko kraljevstvo, a drugi Baredine. Osim spilja posjetili su i povijesna mjesta koja su vrlo značajna u istarskoj povijesti: Sveti Petar u Šumi, Žminj i Dvigrad. Agroturistički tehničari i 1. i 2. razred kuhara i slastičara također su bili na terenskoj nastavi u Kaldiru na jednom manjem obiteljskom gospodarstvu gdje su se upoznali sa starim sortama jabuka i proizvodnjom prirodnog jabučnog soka . Drugi smjer istraživanja i terenske nastave obuhvatio je 1. i 2. razred thk usmjerenja i 2. razred htt usmjerenja. Oni su išli u Opatiju gdje su posjetili hotel Kvarner i Vilu Angelinu, najstarije turističke objekte u Opatiji. Muzej „Kuća o batani“ u Rovinju posjetili su učenici 1., 3. i 4. razreda htt usmjerenja. Radionice i predavanja koja su održana u našoj školi također su kao poveznicu imala zavičajna bogatstva Istre. Tako su učenici imali prilike čuti nešto više o angažmanu Zelene Istre u očuvanju zavičajne baštine od gošće predavačice Irene Burbić. O ulozi turoperatora u promoviranju zavičajne baštine govorili su gosti Karin i Pino Thomas. Osim navedenoga, učenici su prisustvovali i predavanju o svecima – zaštitnicima istarskih gradova i o narodnim običajima Istre. O projektu Giostra koji se već treću godinu zaredom odvija na porečkim ulicama i trgovima kao i o očuvanju zavičajne baštine grada Poreča učenici su slušali izlaganje u prostorima Gradskog muzeja. Učenici iz usmjerenja konobar, kuhar i slastičar imali su u prostorima škole radionicu kojoj je tema bila izbor najstarijeg istarskog jela. Osim teoretskog , učenici i njihovi profesori imali su na radost svih prisutnih i praktični dio bavljenja istarskim jelima. Tako su pripremili pet najpoznatijih maneštri: far, jotu, maneštru s koromačom, s domaćim lazanjama i istarsku maneštru. Kao šećer na kraju naši slastičari su sa svojom nastavnicom izradili različite slastice od jabuka povezujući tako naš projektni eko-dan s Danom jabuka. Ovakav način nastave bilo je dobrodošlo i rado prihvaćeno osvježenje i za učenike i za njihove nastavnike koji su također aktivno sudjelovali u organizaciji i provedbi aktivnosti te je ocijenjen kao vrlo uspješan. |
Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč |