2012-02-22 13:04:54 Preporučujemo pokladnice! Ovoga tjedna slastičarke su nas počastile pokladnicama. Za sve one koji će ih pripremati kod kuće slijedi receptura. POKLADNICE Sastojci:
oštro brašno 250 g glatko brašno 250 g prstohvat soli šećer 100 g vanilin šećer 2 naribana korica naranče naribana korica limuna rum 0,3 dcl toplo mlijeko 2,5 dcl žumanjak 3 maslac 100 g svježi kvasac 30 g
Priprema:
Kvasac, žlicu šećera i malo mlijeka pomiješamo i ostavimo da se diže. Pripremimo brašno, sol, preostali šećer, vanilin šećer, naribanu koricu limuna i naranče, žumanjke i maslac sobne temperature izrezan na listiće. Kad se kvasac digne ulijemo ga u pripremljeno brašno i dodamo preostalo mlijeko i rum. Tijesto miješamo mikserom s nastavcima za dizano tijesto sve dok ne postane glatko i počne se odvajati od posude. Tijesto pokrijemo čistom kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom da se diže dok se volumen tijesta ne udvostruči. Kad se tijesto dovoljno diglo razvaljamo ga na 1 cm debljine i režemo kalupom ili čašom. Izrezane pokladnice ostavimo da se dižu 10 do 15 minuta zatim pržimo u vrućem ulju. Posipamo ih kristal šećerom ili šećerom u prahu.
|
Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč |