2012-02-22 13:04:54

Preporučujemo pokladnice!

Ovoga tjedna slastičarke su nas počastile pokladnicama. Za sve one koji će ih pripremati kod kuće slijedi receptura.

POKLADNICE

Sastojci:

 

oštro brašno                            250 g

glatko brašno                          250 g

prstohvat soli

šećer                                       100 g

vanilin šećer                             2

naribana korica naranče

naribana korica limuna

rum                                         0,3 dcl

toplo mlijeko                           2,5 dcl

žumanjak                                3

maslac                                    100 g

svježi kvasac                           30 g

 

Priprema:

 

Kvasac, žlicu šećera i malo mlijeka pomiješamo  i ostavimo da se diže. Pripremimo brašno, sol, preostali šećer, vanilin šećer, naribanu koricu limuna i naranče, žumanjke i maslac sobne temperature izrezan na listiće. Kad se kvasac digne ulijemo ga u pripremljeno brašno i dodamo preostalo mlijeko i rum. Tijesto miješamo mikserom s nastavcima za dizano tijesto sve dok ne postane glatko i počne se odvajati od posude. Tijesto pokrijemo čistom kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom da se diže dok se volumen tijesta ne udvostruči. Kad se tijesto dovoljno diglo razvaljamo ga na 1 cm debljine i režemo kalupom  ili čašom. Izrezane pokladnice ostavimo da se dižu 10 do 15 minuta zatim pržimo u vrućem ulju. Posipamo ih kristal šećerom ili šećerom u prahu.

 


Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč