2012-03-20 10:27:33

Treće mjesto vrijedno zlata

Ili sedma sreća. Naša je škola sedmi put zaredom sudjelovala na kulinarskom natjecanju turističko-ugostiteljskih škola Piatto Verde u Riolo Termama u Italiji i osvojila 3. mjesto.

U gradiću Riolo Terme, 30-ak kilometara od Bologne održalo se 20. po redu kulinarsko natjecanje turističko-ugostiteljskih škola Piatto Verde u pripremanju jela na bazi začinskih biljaka. Program natjecanja odvijao se u dva dana, 15. i 16. ožujka, a ovogodišnja tema bile su začinske biljke svih dosadašnjih natjecanja. Organizator je bila škola domaćin Istituto alberghiero „Pellegrino Artusi“, a sudjelovalo je 9 talijanskih škola, francuska škola iz Montpelliera te Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića iz Poreča koju su predstavljali učenik 2. kuh Ivan Pinčan u pratnji stručnog učitelja kuharstva Željana Pelože i prof. Silvane Vlačić.

Ivan Pinčan pripremao je hladno predjelo Tris Capone koje se sastojalo od carpaccia grdobine, hobotnice i škampa na podlozi od aromatiziranoga voća s lavandom i maslinovim uljem. Začinske biljke koje su korištene bile su timijan, lavanda, ružmarin i kadulja.

Pored pripreme, izgleda, okusa i kreativnosti ocjenjivački sud vrednovao je i odabir odgovarajućeg vina. Tim jelom posluženim uz Agrolaguninu malvaziju osvojio je 3. mjesto i nagradu u iznosu 200 €, te jednodnevni tečaj pripreme tjestenine u CAST Alimenti-La Scuola di Cucina, centru za umjetnost, znanost i tehnologiju prehrane. Učenika su za natjecanje pripremali stručni učitelji kuharstva Stanislav Poropat i Željan Peloža.


Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč