2012-05-04 12:11:27

Predstavljanje istarske kuhinje u Subotici

27.-28. travnja 2012.

Na poziv Ekonomske škole „Bosa Miličević“ iz Subotice, u tom su vojvođanskom gradu boravili predstavnici Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića od 26. do 29. travnja 2012.

 Povod susretu bila je mediteranska večer u hotelu „Galerija“ na kojoj su učenici i nastavnici porečke škole predstavili istarsku kuhinju. Na put za Suboticu krenuli su učenici drugog razreda programa za zanimanje kuhar Valentino Jerman, Ivan Pinčan i Ivan Augustinović, pratili su ih stručni učitelj kuharstva Željan Peloža, suradnica u nastavi za ugostiteljsko posluživanje Sanja Pilato i ravnateljica Vesna Baranašić.

Predstavljanje istarske kuhinje u Subotici četvrta je zajednička aktivnost dviju škola u petogodišnjoj suradnji pa je i susret s kolegama bio srdačan, budući da su kontakti i poznanstva postali prijateljstva. Na početku susreta nakana za nastavkom suradnje formalizirana je potpisivanjem Sporazuma o suradnji u lijepom secesijskom zdanju subotičke gradske vijećnice. Potpisali su ga ravnatelj škole domaćina Igor Bem i ravnateljica porečke škole Vesna Baranašić u nazočnosti savjetnice gradonačelnika za obrazovanje i kulturu Ljubice Kiselički i člana Gradskog vijeća Slobodana Čampraga. Svečani čin potpisivanja popratili su svi važniji mediji unatoč činjenici da su se u Subotici u isto vrijeme održavali brojni predizborni skupovi i da ju je u isto vrijeme posjetio mađarski premijer.

Predstavljanje istarske kuhinje na mediteranskoj večeri u hotelu „Galerija“ bila je središnji događaj i glavni zadatak porečkih učenika i nastavnika. Gostima, kojih je bilo oko tri stotine, ponuđena su najpoznatija istarska riblja jela, tradicijska jela od domaće tjestenine, kao i suhomesnati proizvodi s neizostavnim istarskim pršutom. Uz to su poslužena porečka vina. Glavninu namirnica osigurao je domaćin, a upotpunjene su vrijednim donacijama istarskih proizvođača. Mladi su porečki kuhari iskazali vrhunsko umijeće u pripremi zahtjevnoga menija u čemu im je pomoglo osoblje hotela, kao i učenici i nastavnici subotičke škole. Večer je protekla u iznimno ugodnom ozračju, dobrom raspoloženju i srdačnoj komunikaciji uz bogatu  trpezu.

Nakon uspješno odrađenoga zadatka u subotu je uslijedilo opuštanje, razonoda i obilazak, prema željama i sklonostima: šoping na subotičkom „buvljaku“, posjet Tavankutu i upoznavanje s izradom slika i ukrasnih predmeta od slame u tamošnjoj osnovnoj školi „Matija Gubec“, obilazak ergele Kelebija i ugodna šetnja obalom jezera  Palić u društvu ljubaznih domaćina.

Porečani su se vratili puni dojmova i vrijednih iskustava, sa željom da učenicima i nastavnicima subotičke škole organiziraju uzvratni posjet na jesen.


Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč