2008-10-02 00:00:00 Seminar o bijelom tartufu u tradicionalnoj i suvremenoj gastronomiji
Održan seminar o bijelom tartufu u tradicionalnoj i suvremenoj gastronomiji. Sudionici seminara bili su nastavnici stručnih predmeta i ravnatelji ugostiteljsko-turističkih škola iz Italije, Luksemburga, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč organizirala je dvodnevni seminar (2. i 3. listopada) na temu: „Bijeli tartuf: od tradicije prema suvremenoj gastronomiji“. Sudionici seminara bili su nastavnici stručnih predmeta i ravnatelji ugostiteljsko-turističkih škola iz Italije, Luksemburga, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Seminar je subvencionirao AEHT (Association européenne des écoles d’hôtellerie et de tourisme) sa sjedištem u Luksemburgu, čiji je predsjednik Louis Robert ujedno bio i sudionik seminara. Stručnu i organizacijsku pomoć u provedbi programa Školi je pružila udruga „Bioistra“. Program seminara započeo je u četvrtak, 2. listopada u 9,00 sati u hotelu„Parentium“. Skup je uz ravnateljicu Škole Vesnu Baranašić, pozdravio pročelnik Upravnog odjela za turizam Istarske županije Denis Ivošević, dogradonačelnica Poreča Nadia Štifanić-Dobrilović i direktor Ureda TZ Poreča Nenad Velenik. O bijelom tartufu kao endemskoj vrsti i njegovoj ulozi u gastronomiji govorila je mr. sci. Vlasta Radoičić. Nakon jutarnjeg dijela, slijedio je posjet Školi s prigodnim ručkom i prezentacijom Škole, a popodne razgled povijesne gradske jezgre s naglaskom na kulturu stola i življenja u Poreču kroz povijest. Sudionike su kroz grad proveli djelatnici Zavičajnog muzeja Poreštine. U petak 3. listopada održan je terenski dio seminara koji se sastojao od posjeta pogonu za preradu tartufa u Plovaniji, degustacije vina i maslinova ulja, obilaska i ručka u Motovunu, te pokaznog traženja tartufa u Livadama. Dojmove s dvodnevnog druženja i atmosferu seminara najbolje će pokazati fotografije… |
Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč |