2014-11-24 12:14:27

Prigodno obilježen blagdan Sveti Mauro

Prošlog je tjedna, 21. studenoga 2014., prigodno obilježen blagdan zaštitnika grada Poreča, Sveti Mauro.

                       

 

Učenici 3. razreda kuhara na Trgu slobodne pripremali su za građane grada Poreča palentu s brodetom.

                

                 

U večernjim satima održao se u restoranu hotela Palazzo 13. kulinarski troboj u pripremanju jela od palente. Manifestaciju je vodio književnik i gastroznalac Drago Orlić, a među uzvanicima bili su gradonačelnik Edi Štifanić, predstavnici Grada i Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića, Udruženja obrtnika, te novinari.

                                

Žiri su činili stručni profesor kuharstva Stanislav Poropat, talijanski sommelier Marco Larentis, urednik talijanske enogastro revije Papageno i počasni građanin Poreča, Giuseppe Casagrande, te dugogodišnji predsjednik porečke Zajednice Talijana Graziano Musizza i novinar Glasa Istre Davor Šišović.

                              

Ovogodišnji natjecatelji bili su: restoran Rifugio Maranza iz Trenta, konoba Ca'Nova iz Babići te hotel Palazzo iz Poreča. Svi su se okušali u pripremanju dvaju jela koja su uzvanici imali priliku kušati.

Prvo je mjesto pripalo chefu Paolu Bettiju iz restorana Rifugio Maranza iz Trenta koji je pripremio integralne raviole s palentom i šugom od kunelića, te tortu od kukuruza, sladoled od palente i kruški, koje je ujedno proglašeno najboljim i po izboru publike. Drugo mjesto pripalo je ekipi iz konobe Ca’Nova iz Babići predvođenoj Dariom Klarićem, a treće domaćinima iz hotela Palazzo u sastavu Roberto Paliska i Dario Župan.

                    

U trinaest godina natjecanja vrsni talijanski kuhari već su jedanaest puta osvojili pobjednički pehar. Ovaj troboj inspiriran je pjesmom „La mula de Parenzo“, čiji stihovi uz djevojku iz Poreča slave i palentu.

                    

                      


Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč