Turističko-hotelijerski komercijalist je široki obrazovni profil koji osim općih znanja uključuje proširena znanja iz tehnologije struke: konobara, kuhara i slastičara. Nastao je kao odgovor na uočene potrebe ugostiteljskog gospodarstva za kvalitetnijim, tehnološki obrazovanijim i organizacijski osposobljenijim djelatnicima. Program se temelji na sadržajima dosadašnjega trogodišnjeg obrazovanja kuhara, konobara i slastičara, ali nije njihov mehanički nastavak na četvrtoj godini, nego cjelovito osmišljen stručni profil osposobljen za:

Zapošljavanje je moguće u ugostiteljskim poduzećima ( hotelima, pansionima, kampovima) i osobito u obiteljskim ugostiteljskim objektima koji sve više obilježavaju turistički usmjerene zemlje. Osposobljenost za stručno vođenje i praktično pripremanje i posluživanje hrane i pića, omogućuje najveću prilagodljivost potrebama turističkog i ugostiteljskoga gospodarstva.

Nakon završene škole, moguć je nastavak obrazovanja na strukovno srodnim, a i u drugim visokim učilištima.

   

I. ZAJEDNIČKI DIO
R.br. Nastavni predmeti Tjedni broj sati
 1.r 2.r 3.r 4.r
1. Hrvatski jezik 3 3 3 3
2. Povijest 2 2 -
3. Politika i gospodarstvo - - 2 -
4. Tjelesna i zdravstvena kultura 2 2 2 2
5. Etika/Vjeronauk 1 1 1 1
  UKUPNO ZAJEDNIČKI DIO 8 8 8 6
 

II.  POSEBNI STRUČNI DIO 

       
6. Strani jezik 1. 3 3 3 3
7. Strani jezik 2. 3 3 2 2
8. Gospodarska matematika 3 3 2 2
9. Biologija s higijenom ekologijom  2 - - -
10. Računalstvo  2 2 - -
11. Poslovna psihologija s komunikacijom      - - 2 -
12. Turistički zemljopis  - - 1 1
13. Povijest hrvatske kulturne baštine - - 2 -
14. Gospodarsko pravo - 2 - -
15. Poslovno dopisivanje 1 1 - -
16. Računovodstvo i kontrola - - - 2
17. Statistika - - 2 -
18. Knjigovodstvo - - 2 2
19. Organizacija poslovanja poduzeća 2 2 2 2
20.  Osnove turizma 2 - - -
21. Promet i putničke agencije - - - 2
22. Marketing u turizmu - - - 2
23. Recepcijsko poslovanje  - - - 2
24. Prehrana i poznavanje robe 2 2 - -
25. Ugostiteljsko posluživanje 2 3 3 3
26. Kuharstvo (sa slastičarstvom) 3 4 4 4
27. Praktična nastava 3 3 3 3
  UKUPNO STRUČNI DIO 28 28 28 30
  Sveukupno 36 36 36 36
  Stručna praksa 182 182 182