Art&choka festival
Autor: Silvana Vlačić, 24. 5. 2016.
I ove godine je projekt Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića iz Poreča odabran za sudjelovanje u programu Promocija zanimanja Ministarstva turizma RH kojim se doprinosi jačanju kompetencija i podizanju kvalitete znanja učenika u strukovnim školama. Radi se o projektu Art&choka festival koji će Ministarsvo financirati bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 40 000,00 kuna. Voditeljica projekta je prof. Ticiana Peteh, a provodi se u suradnji sa školom partnerom također iz Poreča Srednjom školom Mate Balote.
Tako je već u petak 20. svibnja u sklopu projekta Art&choka festival u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića u Poreču održana radionica iz osnova sommelijerstva, odnosno poznavanja i posluživanja vina. Gost predavač bio je Emil Perdec, regionalni povjerenik za Istru pri Hrvatskom sommelier klubu. Na radionici su sudjelovali učenici 3. razreda turističko-hotelijerskih komercijalista i 2. razreda kuhara, uključeni u projekt.
U prvom dijelu radionice predavač je učenike upoznao s radom, ciljevima i misijom HSK-a, povijesti vina i načinima njegova posluživanja, te suvremenim trendovima konzumiranja i prodaje vina u ugostiteljskom objektu. Učenici su interaktivno sudjelovali u radionici, te su bili vrlo zainteresirani za usvajanje novih znanja. U drugom dijelu radionice Perdec je govorio o najpoznatijim sortama vina našeg podneblja, osnovama prezentacije, prodaje i posluživanja vina pred gostom. Za praktični dio radionice pripremljene su dvije etikete vina: bijelo Benvenuti Malvazija 2014. i crno Zigante Teran 2013. Učenicima je prezentiran pravilan način otvaranja boce, kušanja vina prije posluživanja gostu, kao i samo posluživanje vina gostu. Za posluživanje crvenog vina korišten je decanter, pa su učenici naučili zašto se i kako on pravilno koristi, te kako se vino poslužuje iz dekantera. Učenici su se i sami okušali u otvaranju boce, dekantiranju i posluživanju vina svojim kolegama iz razreda i nastavnicima koji su pratili radionicu. Saznali su i kako se opisuje vino, bojom, mirisom i okusom, te uz koja jela se uobičajeno sljubljuje.
Sljedećeg petka, 27. svibnja u školi će gostovati Saša Krajinović iz tvrtke Valamar d.o.o., bivši učenik škole, a od travnja i prvak Istre i Kvarnera u natjecanju iz sommelijerstva koje svake godine organizira HSK.
Ticiana Peteh, kordinatorica projekta Art&choka festival
« Travanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
Dnevni tisak |
> NCVVO |
> Postani student |
> E-Lektire |
> eTwinning |
> AEHT |
> HZZ |
> MUP Red button |