preskoči na sadržaj

Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč

 > NASLOVNICA
Vijesti

SUDJELOVANJE NA GIOSTRI 2009.

Autor: Katarina Brajdić, 17. 9. 2009.

 

 
Giostra, porečki povijesni festival koji na ulice grada vraća atmosferu renesanse, uz plesove, predstave i viteške igre imala je i svoj neizostavni gastronomski dio. Za sastavljanje jelovnika i obuku porečkih kuhara bio je zadužen naš stručni učitelj kuharstva Stanislav Poropat koji je, zajedno s učenicima naše škole za vrijeme trajanja festivala vodio gastro – punkt Škole u porečkom lapidariju.

 

Giostra, porečki povijesni festival koji na ulice grada vraća atmosferu renesanse, uz plesove, predstave i viteške igre imala je i svoj neizostavni gastronomski dio. Za sastavljanje jelovnika i obuku porečkih kuhara bio je zadužen naš stručni učitelj kuharstva Stanislav Poropat koji je, zajedno s učenicima naše škole za vrijeme trajanja festivala vodio gastro – punkt Škole u porečkom lapidariju.
Jela koja su pripremana sastojala su se isključivo od tradicionalnih namirnica kao što su mahunarke, janjetina, govedina  i srdele. Zanimljivo je istaknuti da su u ono doba tripice bila posebna poslastica viših društvenih slojeva pa su i one bile na meniju. Slastice koje su se konzumirale u 18. stoljeću nisu zaboravljene; fritule i kroštule koje su izradili učenici naše škole dobro su poznat desert svim našim sugrađanima.
Uz dobro jelo moglo se i fino popiti: od bezalkoholnih pića najpopularniji je bio sok od bazge, od vina su se pili malvazija, teran i muškat,a u ponudi likera bio je orahovac .
Učitelj Poropat otkrio nam je recept najpopularnijeg jela s ovogodišnje Giostre, ječma s govedinom:
Na luku popržimo sitno narezano meso juneće plećke, začinimo crvenom paprikom, solju, paprom, listićima kadulje i lovora te zalijemo malvazijom i goveđom juhom. Ječam skuhamo posebno, "al dente" te ga dodamo mesu i prokuhamo još desetak minuta.
Uz ovo jelo najbolje će prijati malvazija.
Želimo vam dobar tek!

                       

                                                        Ječam s govedinom

 

Srdele na savor                                                         Janjetina na padelu s bobom

Atmosfera u lapidariju

 




VIJESTI

SUDJELOVANJE NA GIOSTRI 2009.

Autor: Katarina Brajdić, 17. 9. 2009.

 

 
Giostra, porečki povijesni festival koji na ulice grada vraća atmosferu renesanse, uz plesove, predstave i viteške igre imala je i svoj neizostavni gastronomski dio. Za sastavljanje jelovnika i obuku porečkih kuhara bio je zadužen naš stručni učitelj kuharstva Stanislav Poropat koji je, zajedno s učenicima naše škole za vrijeme trajanja festivala vodio gastro – punkt Škole u porečkom lapidariju.

 

Giostra, porečki povijesni festival koji na ulice grada vraća atmosferu renesanse, uz plesove, predstave i viteške igre imala je i svoj neizostavni gastronomski dio. Za sastavljanje jelovnika i obuku porečkih kuhara bio je zadužen naš stručni učitelj kuharstva Stanislav Poropat koji je, zajedno s učenicima naše škole za vrijeme trajanja festivala vodio gastro – punkt Škole u porečkom lapidariju.
Jela koja su pripremana sastojala su se isključivo od tradicionalnih namirnica kao što su mahunarke, janjetina, govedina  i srdele. Zanimljivo je istaknuti da su u ono doba tripice bila posebna poslastica viših društvenih slojeva pa su i one bile na meniju. Slastice koje su se konzumirale u 18. stoljeću nisu zaboravljene; fritule i kroštule koje su izradili učenici naše škole dobro su poznat desert svim našim sugrađanima.
Uz dobro jelo moglo se i fino popiti: od bezalkoholnih pića najpopularniji je bio sok od bazge, od vina su se pili malvazija, teran i muškat,a u ponudi likera bio je orahovac .
Učitelj Poropat otkrio nam je recept najpopularnijeg jela s ovogodišnje Giostre, ječma s govedinom:
Na luku popržimo sitno narezano meso juneće plećke, začinimo crvenom paprikom, solju, paprom, listićima kadulje i lovora te zalijemo malvazijom i goveđom juhom. Ječam skuhamo posebno, "al dente" te ga dodamo mesu i prokuhamo još desetak minuta.
Uz ovo jelo najbolje će prijati malvazija.
Želimo vam dobar tek!

                       

                                                        Ječam s govedinom

 

Srdele na savor                                                         Janjetina na padelu s bobom

Atmosfera u lapidariju

 




Tražilica
Oglasna ploča
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč / Prvomajska 6, HR-52440 Poreč / www.ss-astifanica-porec.skole.hr / ured@ss-astifanica-porec.skole.hr
preskoči na navigaciju