preskoči na sadržaj

Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč

 > NASLOVNICA
Vijesti

Dani otvorene nastave-tradicija i kultura

Autor: Silvana Vlačić, 9. 3. 2012.

Ovogodišnji Dani otvorene nastave u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića održali su se po jubilarni deseti put. Mnogobrojna predavanja, radionice, ali i stručne ekskurzije odvijale su se tijekom dva dana u jutarnjem i popodnevnom terminu 8. i 9. ožujka.

U školi su gostovali stručnjaci iz raznih područja, te smo tako ugostili dr. sc. Ivonu Orlić iz Etnografskog muzeja Istre, Vltavu Muk, kustosicu Zavičajnog muzeja Poreštine, mr. Marina Baldinija, povjesničara umjetnosti i arheologa, dr. sc. Marka Ljubešića, asistenta na Katedri za hrvatsku književnost pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Ernu Furlan, predstavnicu Touroperatera Saga iz Londona za Hrvatsku, Moniku Sugnaux-Kersten, umjetnicu i prevoditeljicu iz Švicarske, Natašu Lakota iz Turističke agencije Kozmos, Marina Popića, ovlaštenog turističkog vodiča za Istarsku županiju i Marinu Lebanidze iz Gruzije.  

 

Tema DON-a bila je tradicija i kultura, pa su tako učenici imali prilike slušati predavanja o tradiciji i kulturi življenja grada Poreča, tradiciji i kulturi življenja kroz povijest Istre, tradiciji i kulturi življenja u Bavarskoj, Švicarskoj, ali i tradiciji i kulturi prehrane u Gruziji. Gost-kuhar kulinarske radionice u kojoj su pripremana tradicionalna istarska jela bio je Lučano Ferenčić. Na stolu su poslužene posutice s broskvom, domaća kokoš na padelu s pečenim polama krumpira, pljukanci s pancetom i rikulom, maneštra s kiselom repom, žgvacet s fužima, a nakon toga slatko: fritule i savijača s jabukama poslužena s umakom od vanilije i preljevom od jagoda

.

     

Osim predavanja i radionica u Školi, učenici su se upoznali sa sadržajima u gradu Poreču i okolici. Posjetili su Gradsku knjižnicu Poreč, Institut za poljoprivredu i turizam gdje su razgledali vinarski laboratorij kao i podrum, Istarsku sabornicu i izložbu "Perom i šakama-izložbu o životu u Istri u vrijeme Sabora" uz stručno vođenje djelatnice Zavičajnog muzeja Poreštine Elene Poropat, Zvjezdarnicu Višnjan uz stručno vođenje poznatog astronoma Korada Korlevića, a u Kašteliru im je voditeljica Turističke zajednice Kaštelir Labinaca Nevenka Kocijančić  govorila o pečenju kruha na tradicionalni način. Tu su i razgledali izložbu Moja mati kuha kafe u kući Djeda Mraza organiziranu povodom obilježavanja Dana žena. Grupa učenika krenula je na stručnu ekskurziju u Trst u posjet dvorcu Miramare i upoznavanje s talijanskom tradicijom i kulturom, a u petak je na redu bila tradicija i kultura Velike Britanije realizirana izletom u Zagreb gdje su učenici posjetili Britansko veleposlanstvo.

 




VIJESTI

Dani otvorene nastave-tradicija i kultura

Autor: Silvana Vlačić, 9. 3. 2012.

Ovogodišnji Dani otvorene nastave u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića održali su se po jubilarni deseti put. Mnogobrojna predavanja, radionice, ali i stručne ekskurzije odvijale su se tijekom dva dana u jutarnjem i popodnevnom terminu 8. i 9. ožujka.

U školi su gostovali stručnjaci iz raznih područja, te smo tako ugostili dr. sc. Ivonu Orlić iz Etnografskog muzeja Istre, Vltavu Muk, kustosicu Zavičajnog muzeja Poreštine, mr. Marina Baldinija, povjesničara umjetnosti i arheologa, dr. sc. Marka Ljubešića, asistenta na Katedri za hrvatsku književnost pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Ernu Furlan, predstavnicu Touroperatera Saga iz Londona za Hrvatsku, Moniku Sugnaux-Kersten, umjetnicu i prevoditeljicu iz Švicarske, Natašu Lakota iz Turističke agencije Kozmos, Marina Popića, ovlaštenog turističkog vodiča za Istarsku županiju i Marinu Lebanidze iz Gruzije.  

 

Tema DON-a bila je tradicija i kultura, pa su tako učenici imali prilike slušati predavanja o tradiciji i kulturi življenja grada Poreča, tradiciji i kulturi življenja kroz povijest Istre, tradiciji i kulturi življenja u Bavarskoj, Švicarskoj, ali i tradiciji i kulturi prehrane u Gruziji. Gost-kuhar kulinarske radionice u kojoj su pripremana tradicionalna istarska jela bio je Lučano Ferenčić. Na stolu su poslužene posutice s broskvom, domaća kokoš na padelu s pečenim polama krumpira, pljukanci s pancetom i rikulom, maneštra s kiselom repom, žgvacet s fužima, a nakon toga slatko: fritule i savijača s jabukama poslužena s umakom od vanilije i preljevom od jagoda

.

     

Osim predavanja i radionica u Školi, učenici su se upoznali sa sadržajima u gradu Poreču i okolici. Posjetili su Gradsku knjižnicu Poreč, Institut za poljoprivredu i turizam gdje su razgledali vinarski laboratorij kao i podrum, Istarsku sabornicu i izložbu "Perom i šakama-izložbu o životu u Istri u vrijeme Sabora" uz stručno vođenje djelatnice Zavičajnog muzeja Poreštine Elene Poropat, Zvjezdarnicu Višnjan uz stručno vođenje poznatog astronoma Korada Korlevića, a u Kašteliru im je voditeljica Turističke zajednice Kaštelir Labinaca Nevenka Kocijančić  govorila o pečenju kruha na tradicionalni način. Tu su i razgledali izložbu Moja mati kuha kafe u kući Djeda Mraza organiziranu povodom obilježavanja Dana žena. Grupa učenika krenula je na stručnu ekskurziju u Trst u posjet dvorcu Miramare i upoznavanje s talijanskom tradicijom i kulturom, a u petak je na redu bila tradicija i kultura Velike Britanije realizirana izletom u Zagreb gdje su učenici posjetili Britansko veleposlanstvo.

 




Tražilica
Oglasna ploča
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč / Prvomajska 6, HR-52440 Poreč / www.ss-astifanica-porec.skole.hr / ured@ss-astifanica-porec.skole.hr
preskoči na navigaciju