Dani otvorene nastave-tradicija i kultura
Autor: Silvana Vlačić, 9. 3. 2012.
Ovogodišnji Dani otvorene nastave u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića održali su se po jubilarni deseti put. Mnogobrojna predavanja, radionice, ali i stručne ekskurzije odvijale su se tijekom dva dana u jutarnjem i popodnevnom terminu 8. i 9. ožujka.
U školi su gostovali stručnjaci iz raznih područja, te smo tako ugostili dr. sc. Ivonu Orlić iz Etnografskog muzeja Istre, Vltavu Muk, kustosicu Zavičajnog muzeja Poreštine, mr. Marina Baldinija, povjesničara umjetnosti i arheologa, dr. sc. Marka Ljubešića, asistenta na Katedri za hrvatsku književnost pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Ernu Furlan, predstavnicu Touroperatera Saga iz Londona za Hrvatsku, Moniku Sugnaux-Kersten, umjetnicu i prevoditeljicu iz Švicarske, Natašu Lakota iz Turističke agencije Kozmos, Marina Popića, ovlaštenog turističkog vodiča za Istarsku županiju i Marinu Lebanidze iz Gruzije.
Tema DON-a bila je tradicija i kultura, pa su tako učenici imali prilike slušati predavanja o tradiciji i kulturi življenja grada Poreča, tradiciji i kulturi življenja kroz povijest Istre, tradiciji i kulturi življenja u Bavarskoj, Švicarskoj, ali i tradiciji i kulturi prehrane u Gruziji. Gost-kuhar kulinarske radionice u kojoj su pripremana tradicionalna istarska jela bio je Lučano Ferenčić. Na stolu su poslužene posutice s broskvom, domaća kokoš na padelu s pečenim polama krumpira, pljukanci s pancetom i rikulom, maneštra s kiselom repom, žgvacet s fužima, a nakon toga slatko: fritule i savijača s jabukama poslužena s umakom od vanilije i preljevom od jagoda
.
Osim predavanja i radionica u Školi, učenici su se upoznali sa sadržajima u gradu Poreču i okolici. Posjetili su Gradsku knjižnicu Poreč, Institut za poljoprivredu i turizam gdje su razgledali vinarski laboratorij kao i podrum, Istarsku sabornicu i izložbu "Perom i šakama-izložbu o životu u Istri u vrijeme Sabora" uz stručno vođenje djelatnice Zavičajnog muzeja Poreštine Elene Poropat, Zvjezdarnicu Višnjan uz stručno vođenje poznatog astronoma Korada Korlevića, a u Kašteliru im je voditeljica Turističke zajednice Kaštelir Labinaca Nevenka Kocijančić govorila o pečenju kruha na tradicionalni način. Tu su i razgledali izložbu Moja mati kuha kafe u kući Djeda Mraza organiziranu povodom obilježavanja Dana žena. Grupa učenika krenula je na stručnu ekskurziju u Trst u posjet dvorcu Miramare i upoznavanje s talijanskom tradicijom i kulturom, a u petak je na redu bila tradicija i kultura Velike Britanije realizirana izletom u Zagreb gdje su učenici posjetili Britansko veleposlanstvo.
Dani otvorene nastave-tradicija i kultura
Autor: Silvana Vlačić, 9. 3. 2012.
Ovogodišnji Dani otvorene nastave u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića održali su se po jubilarni deseti put. Mnogobrojna predavanja, radionice, ali i stručne ekskurzije odvijale su se tijekom dva dana u jutarnjem i popodnevnom terminu 8. i 9. ožujka.
U školi su gostovali stručnjaci iz raznih područja, te smo tako ugostili dr. sc. Ivonu Orlić iz Etnografskog muzeja Istre, Vltavu Muk, kustosicu Zavičajnog muzeja Poreštine, mr. Marina Baldinija, povjesničara umjetnosti i arheologa, dr. sc. Marka Ljubešića, asistenta na Katedri za hrvatsku književnost pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Ernu Furlan, predstavnicu Touroperatera Saga iz Londona za Hrvatsku, Moniku Sugnaux-Kersten, umjetnicu i prevoditeljicu iz Švicarske, Natašu Lakota iz Turističke agencije Kozmos, Marina Popića, ovlaštenog turističkog vodiča za Istarsku županiju i Marinu Lebanidze iz Gruzije.
Tema DON-a bila je tradicija i kultura, pa su tako učenici imali prilike slušati predavanja o tradiciji i kulturi življenja grada Poreča, tradiciji i kulturi življenja kroz povijest Istre, tradiciji i kulturi življenja u Bavarskoj, Švicarskoj, ali i tradiciji i kulturi prehrane u Gruziji. Gost-kuhar kulinarske radionice u kojoj su pripremana tradicionalna istarska jela bio je Lučano Ferenčić. Na stolu su poslužene posutice s broskvom, domaća kokoš na padelu s pečenim polama krumpira, pljukanci s pancetom i rikulom, maneštra s kiselom repom, žgvacet s fužima, a nakon toga slatko: fritule i savijača s jabukama poslužena s umakom od vanilije i preljevom od jagoda
.
Osim predavanja i radionica u Školi, učenici su se upoznali sa sadržajima u gradu Poreču i okolici. Posjetili su Gradsku knjižnicu Poreč, Institut za poljoprivredu i turizam gdje su razgledali vinarski laboratorij kao i podrum, Istarsku sabornicu i izložbu "Perom i šakama-izložbu o životu u Istri u vrijeme Sabora" uz stručno vođenje djelatnice Zavičajnog muzeja Poreštine Elene Poropat, Zvjezdarnicu Višnjan uz stručno vođenje poznatog astronoma Korada Korlevića, a u Kašteliru im je voditeljica Turističke zajednice Kaštelir Labinaca Nevenka Kocijančić govorila o pečenju kruha na tradicionalni način. Tu su i razgledali izložbu Moja mati kuha kafe u kući Djeda Mraza organiziranu povodom obilježavanja Dana žena. Grupa učenika krenula je na stručnu ekskurziju u Trst u posjet dvorcu Miramare i upoznavanje s talijanskom tradicijom i kulturom, a u petak je na redu bila tradicija i kultura Velike Britanije realizirana izletom u Zagreb gdje su učenici posjetili Britansko veleposlanstvo.
« Svibanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Dnevni tisak |
> NCVVO |
> Postani student |
> E-Lektire |
> eTwinning |
> AEHT |
> HZZ |
> MUP Red button |