preskoči na sadržaj

Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč

 > NASLOVNICA
Vijesti

9 dana u Bologni

Autor: Silvana Vlačić, 13. 3. 2012.

Učenici 4. thk razreda: Tanja Perhat, Damir Sergo, Simona Paulovich, Daniela Rumin i Marko Lesinger u pratnji stručnog učitelja kuharstva Edija Heraka boravili su u Italiji od 27. veljače do 6. ožujka u sklopu projekta Paradiso. Uzvratni je to susret i razmjena učenika nakon što su talijanski učenici tijekom prosinca bili u radnom posjetu trima istarskim školama.

Zahvaljujući  projektu „Paradiso“ nas petero učenika i nama vrlo drag profesor dobili smo priliku razgledati tri prekrasna grada u sjevernoj Italiji, te naučiti nešto o tradicionalnoj talijanskoj kuhinji. Prvi grad u koji smo stigli bila je Bologna, koja nas je oduševila, o kojoj smo jako puno doznali, primjerice jeste li znali da u Bologni ima 33 km ulica koje imaju nadkrovlje u obliku luka? Da vas uhvati kiša, ne bi vam trebao kišobran.

    

Vlakom smo putovali u Rimini, ali nismo uspjeli vidjeti sam Rimini već smo posjetili međunarodni sajam „Rimini Fiera“ na kojem smo kušali razne vrste piva, primjerice od kestena, na kojem smo vidjeli razne aparature za proizvodnju sladoleda, i ako vam treba koje kuhinjsko odijelo, na tom sajmu ga možete i kupiti.

Maleni gradić Ferarra, također nedaleko od Bologne, osvojio nas je svojom tradicionalnošću. Doznali smo da većina stanovnika Ferarre za svoje transportne potrebe koristi bicikl, a ne automobile koje smo mi navikli gledati u većim gradovima. Praktični dio smo obavljali u restoranu „Torri“ koji je u sklopu ugostiteljske škole „Cefal“. Bilo je zanimljivo učiti kako umijesiti pravo talijansko tijesto za domaći kruh. Dobili smo priliku sami umijesiti tijesto pa smo tako pokazali Talijanima kako se to radi kod nas na primjeru naših poznatih istarskih pjukanaca. Također smo naučili praviti izvorne talijanske tortelline. Moramo napomenuti da nam se posebno sviđao agroturistički objekt, nedaleko od našeg hotela u Bologni, u kojem smo dobili zasebno svoje namirnice i opremu za samostalan rad te smo izrađivali svakakve oblike za naš kruh, koji smo kasnije dobili za uspomenu na taj divan  put.

  

Zadnju, oproštajnu večer pripremili smo buffet za naše prijatelje iz Bologne koji su sudjelovali na projektu, kuhali smo i posluživali, te se rastali u jako nostalgičnom tonu. Zahvaljujemo se svim talijanskim profesorima i učenicima što su nas ljubazno ugostili i priuštili nam zanimljivo i poučno putovanje u svoju zemlju.

Tanja Perhat, Daniela Rumin, IV. thk

 




VIJESTI

9 dana u Bologni

Autor: Silvana Vlačić, 13. 3. 2012.

Učenici 4. thk razreda: Tanja Perhat, Damir Sergo, Simona Paulovich, Daniela Rumin i Marko Lesinger u pratnji stručnog učitelja kuharstva Edija Heraka boravili su u Italiji od 27. veljače do 6. ožujka u sklopu projekta Paradiso. Uzvratni je to susret i razmjena učenika nakon što su talijanski učenici tijekom prosinca bili u radnom posjetu trima istarskim školama.

Zahvaljujući  projektu „Paradiso“ nas petero učenika i nama vrlo drag profesor dobili smo priliku razgledati tri prekrasna grada u sjevernoj Italiji, te naučiti nešto o tradicionalnoj talijanskoj kuhinji. Prvi grad u koji smo stigli bila je Bologna, koja nas je oduševila, o kojoj smo jako puno doznali, primjerice jeste li znali da u Bologni ima 33 km ulica koje imaju nadkrovlje u obliku luka? Da vas uhvati kiša, ne bi vam trebao kišobran.

    

Vlakom smo putovali u Rimini, ali nismo uspjeli vidjeti sam Rimini već smo posjetili međunarodni sajam „Rimini Fiera“ na kojem smo kušali razne vrste piva, primjerice od kestena, na kojem smo vidjeli razne aparature za proizvodnju sladoleda, i ako vam treba koje kuhinjsko odijelo, na tom sajmu ga možete i kupiti.

Maleni gradić Ferarra, također nedaleko od Bologne, osvojio nas je svojom tradicionalnošću. Doznali smo da većina stanovnika Ferarre za svoje transportne potrebe koristi bicikl, a ne automobile koje smo mi navikli gledati u većim gradovima. Praktični dio smo obavljali u restoranu „Torri“ koji je u sklopu ugostiteljske škole „Cefal“. Bilo je zanimljivo učiti kako umijesiti pravo talijansko tijesto za domaći kruh. Dobili smo priliku sami umijesiti tijesto pa smo tako pokazali Talijanima kako se to radi kod nas na primjeru naših poznatih istarskih pjukanaca. Također smo naučili praviti izvorne talijanske tortelline. Moramo napomenuti da nam se posebno sviđao agroturistički objekt, nedaleko od našeg hotela u Bologni, u kojem smo dobili zasebno svoje namirnice i opremu za samostalan rad te smo izrađivali svakakve oblike za naš kruh, koji smo kasnije dobili za uspomenu na taj divan  put.

  

Zadnju, oproštajnu večer pripremili smo buffet za naše prijatelje iz Bologne koji su sudjelovali na projektu, kuhali smo i posluživali, te se rastali u jako nostalgičnom tonu. Zahvaljujemo se svim talijanskim profesorima i učenicima što su nas ljubazno ugostili i priuštili nam zanimljivo i poučno putovanje u svoju zemlju.

Tanja Perhat, Daniela Rumin, IV. thk

 




Tražilica
Oglasna ploča
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč / Prvomajska 6, HR-52440 Poreč / www.ss-astifanica-porec.skole.hr / ured@ss-astifanica-porec.skole.hr
preskoči na navigaciju