Gostovanje učenika i nastavnika iz Subotice
Autor: Silvana Vlačić, 26. 10. 2012.
Od 25. do 28. listopada 2012. gosti Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića bit će 5 učenika, 2 nastavnika i ravnatelj Ekonomske i ugostiteljske škole „Bosa Milićević“ iz Subotice.
Suradnja dviju škola započela je još 2009. na međunarodnom projektu „Za stolom Franje Josipa“ u kojem su sudjelovale još škole članice ACES-a (Academy of Central European Schools) iz Mađarske, Austrije i Slovačke. Tema projekta za koji je natječaj raspisan 2008. godine bio je „Naučiti kako živjeti zajedno: Međukulturalni dijalog u Europi“. Nakon toga slijedi prvo gostovanje subotičkih učenika i nastavnika u prosincu 2010. u porečkoj školi i suradnja dvije škole u edukativnom projektu „Razvijajmo toleranciju-poštujmo različitost“ koji je nagrađen u okviru ACES-a (Accademy of Central European Schools) i Erste zaklade iz Beča. Učenici i nastavnici naše škole u uzvratnom su susretu bili u veljači 2011. Suradnja je rezultirala međusobnim upoznavanjem, razmjenom iskustava, osmišljavanjem zanimljivih radionica, te snimanjem dokumentarnog filma koji će biti predstavljen u petak, 26. listopada u Vinskom podrumu Istarske sabornice u 19 sati. U petak su u kabinetima kuharstva i slastičarstva učenici zajedno pripremali gastronomske specijalitete svoga zavičaja, a predstavit će ih pod imenom Predstavimo gastronomsku baštinu svoga zavičaja. Nastavnik kuharstva Sajko Deže iz subotičke škole pojasnio nam je što su učenici i nastavnici pripremali: „Predstavljamo tradicionalnu vojvođansku kuhinju, stoga smo pripremili predjelo Vojvođansku zakusku koja se sastoji od suhomesnatih proizvoda kao što su vojvođanski kulen, sremska kobasica, kajmak, slani sir i slanina, a poslužuje se s ljutim papričicama, zatim slijedi glavno jelo Svinjski file na vojvođanski način, podloga mu je toči od krompira, file je pržen i garniran s kruškama u sosu od višanja. Slijedi Som na đuveču preliven sosom od pečenih paprika. Od slatkog napravili smo Bunjevačke fanke punjene pekmezom od marelica ili šljiva.“
Gostovanje učenika i nastavnika iz Subotice
Autor: Silvana Vlačić, 26. 10. 2012.
Od 25. do 28. listopada 2012. gosti Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića bit će 5 učenika, 2 nastavnika i ravnatelj Ekonomske i ugostiteljske škole „Bosa Milićević“ iz Subotice.
Suradnja dviju škola započela je još 2009. na međunarodnom projektu „Za stolom Franje Josipa“ u kojem su sudjelovale još škole članice ACES-a (Academy of Central European Schools) iz Mađarske, Austrije i Slovačke. Tema projekta za koji je natječaj raspisan 2008. godine bio je „Naučiti kako živjeti zajedno: Međukulturalni dijalog u Europi“. Nakon toga slijedi prvo gostovanje subotičkih učenika i nastavnika u prosincu 2010. u porečkoj školi i suradnja dvije škole u edukativnom projektu „Razvijajmo toleranciju-poštujmo različitost“ koji je nagrađen u okviru ACES-a (Accademy of Central European Schools) i Erste zaklade iz Beča. Učenici i nastavnici naše škole u uzvratnom su susretu bili u veljači 2011. Suradnja je rezultirala međusobnim upoznavanjem, razmjenom iskustava, osmišljavanjem zanimljivih radionica, te snimanjem dokumentarnog filma koji će biti predstavljen u petak, 26. listopada u Vinskom podrumu Istarske sabornice u 19 sati. U petak su u kabinetima kuharstva i slastičarstva učenici zajedno pripremali gastronomske specijalitete svoga zavičaja, a predstavit će ih pod imenom Predstavimo gastronomsku baštinu svoga zavičaja. Nastavnik kuharstva Sajko Deže iz subotičke škole pojasnio nam je što su učenici i nastavnici pripremali: „Predstavljamo tradicionalnu vojvođansku kuhinju, stoga smo pripremili predjelo Vojvođansku zakusku koja se sastoji od suhomesnatih proizvoda kao što su vojvođanski kulen, sremska kobasica, kajmak, slani sir i slanina, a poslužuje se s ljutim papričicama, zatim slijedi glavno jelo Svinjski file na vojvođanski način, podloga mu je toči od krompira, file je pržen i garniran s kruškama u sosu od višanja. Slijedi Som na đuveču preliven sosom od pečenih paprika. Od slatkog napravili smo Bunjevačke fanke punjene pekmezom od marelica ili šljiva.“
« Svibanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Dnevni tisak |
> NCVVO |
> Postani student |
> E-Lektire |
> eTwinning |
> AEHT |
> HZZ |
> MUP Red button |