preskoči na sadržaj

Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč

 > NASLOVNICA
Vijesti

Samoniklo bilje u prehrani

Autor: Silvana Vlačić, 31. 10. 2012.

U utorak 23. listopada održan je Eko projektni dan u dva vremenska intervala, prvi dio od 8,00 do 10,30, te od 11,00 do 13,00. Tema koja je objedinila čak 25 radionica, predavanja i terensku nastavu u kojima su sudjelovali svi učenici Škole bila je Samoniklo bilje u prehrani.

Na nastavi hrvatskog jezika održane su radionice Samoniklo bilje kao inspiracija u umjetničkom djelu (priroda kao inspiracija umjetnicima i riznica motiva u knjiž. djelu), Samonikli švedski stol (učenici su istraživali, upoznavali i prezentirali dobrobiti samoniklog jestivog bilja tipičnog za područje Istre, ali i degustirali domaći namaz od šparoga, pekmez i čaj od šipka, kolač od kestena) i Kreativno pisanje bajke,basne i pjesme (koristeći motive samoniklog bilja učenici su maštovito pisali i stvarali kratke knjiž. vrste). Na nastavi matematike u radionicama Kalkulacija cijena i određivanje količina samoniklog bilja u prehrani te Kalkulacija cijene jela od samoniklog bilja učenici su osmišljavali recepte, izradili kalkulaciju i preračunali mjere za različite količine. Nastava stranih jezika osmišljena je kroz radionice Samoniklo jestivo bilje u Hrvatskoj, Slatka strana života i Samoniklo bilje. Učenici su prevodili nazivlje biljaka, izrađivali plakate, gledali prezentacije, pronalazili recepte…Grupa učenika posjetila je Gradsku tržnicu, upoznala se s korištenjem, ponudom i potražnjom samoniklog bilja. U kabinetima slastičarstva i kuharstva bilo je slatko i slano, živahno i veselo. U kabinetu slastičarstva posvetili su se šipku od kojeg su pravili pekmez, dok je skupina učenica pravila palačinke. Rezultat: palačinke s pekmezom od šipka!

U kabinetu kuharstva samoniklo bilje na više načina: maneštra s koromačem, lazanje od koprive s miješanim šumskim gljivama, koromač s kuhanim mesom, ravioli s ribom i rukolom, ravioli s kravljim sirom i vlascom, ječam s korijenom koromača, rižoto s grožđem i koromačom i razne salata: od rokule i krumpira, od divljeg radiča i fažola, od divljeg radiča i krumpira.

Na terensku nastavu otišli su učenici i nastavnici upoznati se sa samoniklim biljem na stazi Parenzane, ali i s ciljem upoznavanja i vrednovanja prirodnih, geografskih i turističkih značajki same staze.

Helena Miletović, koordinatorica Eko škole




VIJESTI

Samoniklo bilje u prehrani

Autor: Silvana Vlačić, 31. 10. 2012.

U utorak 23. listopada održan je Eko projektni dan u dva vremenska intervala, prvi dio od 8,00 do 10,30, te od 11,00 do 13,00. Tema koja je objedinila čak 25 radionica, predavanja i terensku nastavu u kojima su sudjelovali svi učenici Škole bila je Samoniklo bilje u prehrani.

Na nastavi hrvatskog jezika održane su radionice Samoniklo bilje kao inspiracija u umjetničkom djelu (priroda kao inspiracija umjetnicima i riznica motiva u knjiž. djelu), Samonikli švedski stol (učenici su istraživali, upoznavali i prezentirali dobrobiti samoniklog jestivog bilja tipičnog za područje Istre, ali i degustirali domaći namaz od šparoga, pekmez i čaj od šipka, kolač od kestena) i Kreativno pisanje bajke,basne i pjesme (koristeći motive samoniklog bilja učenici su maštovito pisali i stvarali kratke knjiž. vrste). Na nastavi matematike u radionicama Kalkulacija cijena i određivanje količina samoniklog bilja u prehrani te Kalkulacija cijene jela od samoniklog bilja učenici su osmišljavali recepte, izradili kalkulaciju i preračunali mjere za različite količine. Nastava stranih jezika osmišljena je kroz radionice Samoniklo jestivo bilje u Hrvatskoj, Slatka strana života i Samoniklo bilje. Učenici su prevodili nazivlje biljaka, izrađivali plakate, gledali prezentacije, pronalazili recepte…Grupa učenika posjetila je Gradsku tržnicu, upoznala se s korištenjem, ponudom i potražnjom samoniklog bilja. U kabinetima slastičarstva i kuharstva bilo je slatko i slano, živahno i veselo. U kabinetu slastičarstva posvetili su se šipku od kojeg su pravili pekmez, dok je skupina učenica pravila palačinke. Rezultat: palačinke s pekmezom od šipka!

U kabinetu kuharstva samoniklo bilje na više načina: maneštra s koromačem, lazanje od koprive s miješanim šumskim gljivama, koromač s kuhanim mesom, ravioli s ribom i rukolom, ravioli s kravljim sirom i vlascom, ječam s korijenom koromača, rižoto s grožđem i koromačom i razne salata: od rokule i krumpira, od divljeg radiča i fažola, od divljeg radiča i krumpira.

Na terensku nastavu otišli su učenici i nastavnici upoznati se sa samoniklim biljem na stazi Parenzane, ali i s ciljem upoznavanja i vrednovanja prirodnih, geografskih i turističkih značajki same staze.

Helena Miletović, koordinatorica Eko škole




Tražilica
Oglasna ploča
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč / Prvomajska 6, HR-52440 Poreč / www.ss-astifanica-porec.skole.hr / ured@ss-astifanica-porec.skole.hr
preskoči na navigaciju