„Predstavimo gastronomsku baštinu svog zavičaja“
Autor: Silvana Vlačić, 31. 10. 2012.
Središnji događaj porečkoga dijela projekta „Predstavimo gastronomsku baštinu svog zavičaja“ odvijao se u večernjim satima u petak, 26. listopada u vinskom podrumu Istarske sabornice.
Tom je prigodom javnosti predstavljena suradnja dviju škola od sudjelovanja u prvom ACES-ovom projektu „Za stolom Franje Josipa“ 2008. godine do potpisivanja sporazuma o suradnji u Subotici u travnju 2012. Večer je protekla u ugodnom druženju uz izvrsnu hranu, kušanje vojvođanskih mladih voćnih rakija i istarskih vina. Učenici i nastavnici zajednički su radili na postavljanju, posluživanju i prezentaciji tradicionalne vojvođanske kuhinje. Nastavnik kuharstva Sajko Deže iz subotičke škole pojasnio nam je što su učenici i nastavnici pripremali: „Predstavljamo tradicionalnu vojvođansku kuhinju, stoga smo pripremili predjelo Vojvođansku zakusku koja se sastoji od suhomesnatih proizvoda kao što su vojvođanski kulen, sremska kobasica, kajmak, slani sir i slanina, a poslužuje se s ljutim papričicama, zatim slijedi glavno jelo Svinjski file na vojvođanski način, podloga mu je toči od krompira, file je pržen i garniran s kruškama u sosu od višanja. Slijedi Som na đuveču preliven sosom od pečenih paprika. Od slatkog napravili smo Bunjevačke fanke punjene pekmezom od marelica ili šljiva.“
Dojam je upotpunjen posebnošću prostora u kojemu se događaj odvijao, kao i glazbenom izvedbom učenika Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Ivana Pinčana i Alana Šurana.
Subota je protekla u upoznavanju s dijelom istarskih ljepota i znamenitosti, unatoč kiši i lošem vremenu. Gosti su posjetili Pulu, najvažnije arheološke lokalitete i izložbu „Ki sit –ki lačan“ u galerijskom prostoru Sveta srca, na povratku su se zaustavili u Svetvinčentu i Limskom kanalu.
ravnateljica Vesna Baranašić, prof.
„Predstavimo gastronomsku baštinu svog zavičaja“
Autor: Silvana Vlačić, 31. 10. 2012.
Središnji događaj porečkoga dijela projekta „Predstavimo gastronomsku baštinu svog zavičaja“ odvijao se u večernjim satima u petak, 26. listopada u vinskom podrumu Istarske sabornice.
Tom je prigodom javnosti predstavljena suradnja dviju škola od sudjelovanja u prvom ACES-ovom projektu „Za stolom Franje Josipa“ 2008. godine do potpisivanja sporazuma o suradnji u Subotici u travnju 2012. Večer je protekla u ugodnom druženju uz izvrsnu hranu, kušanje vojvođanskih mladih voćnih rakija i istarskih vina. Učenici i nastavnici zajednički su radili na postavljanju, posluživanju i prezentaciji tradicionalne vojvođanske kuhinje. Nastavnik kuharstva Sajko Deže iz subotičke škole pojasnio nam je što su učenici i nastavnici pripremali: „Predstavljamo tradicionalnu vojvođansku kuhinju, stoga smo pripremili predjelo Vojvođansku zakusku koja se sastoji od suhomesnatih proizvoda kao što su vojvođanski kulen, sremska kobasica, kajmak, slani sir i slanina, a poslužuje se s ljutim papričicama, zatim slijedi glavno jelo Svinjski file na vojvođanski način, podloga mu je toči od krompira, file je pržen i garniran s kruškama u sosu od višanja. Slijedi Som na đuveču preliven sosom od pečenih paprika. Od slatkog napravili smo Bunjevačke fanke punjene pekmezom od marelica ili šljiva.“
Dojam je upotpunjen posebnošću prostora u kojemu se događaj odvijao, kao i glazbenom izvedbom učenika Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Ivana Pinčana i Alana Šurana.
Subota je protekla u upoznavanju s dijelom istarskih ljepota i znamenitosti, unatoč kiši i lošem vremenu. Gosti su posjetili Pulu, najvažnije arheološke lokalitete i izložbu „Ki sit –ki lačan“ u galerijskom prostoru Sveta srca, na povratku su se zaustavili u Svetvinčentu i Limskom kanalu.
ravnateljica Vesna Baranašić, prof.
« Svibanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Dnevni tisak |
> NCVVO |
> Postani student |
> E-Lektire |
> eTwinning |
> AEHT |
> HZZ |
> MUP Red button |