preskoči na sadržaj

Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč

 > NASLOVNICA
Vijesti

Posjet Hotelu Laguna Parentium

Autor: Silvana Vlačić, 7. 11. 2012.

Kako je tema ovogodišnjeg Eko dana bila Samoniklo bilje u prehrani, učenici 2. htt, 4. htt i 3. thk razreda posjetili su Hotel Laguna Parentium  i provjerili koliko se samoniklo bilje koristi u kuhinji tog hotela.

Na pitanje u kojoj su mjeri u hotelskoj ponudi zastupljena jela od samoniklog bilja šef kuhinje Drago kazao je da se nastoje koristiti lokalni začini poput primjerice ružmarina, salvija… ali jela nije jednostavno ponuditi budući da je nabava takvih namirnica komplicirana. U prvom redu mora se provjeriti njihovo porijeklo, da nisu rasle na kemijski tretiranom području te da je teško vršiti provjere za tako velike količine. Osim toga i kod korištenja lokalnog voća i povrća ili npr. mesa boškarina teško je osigurati nabavu većih količina (kao i smokve, gljiva...) Međutim u hotelu ipak teže tome da se u ponudi nađu regionalna jela poput maneštre ili njoki.

Iskoristili smo ljubazne i gostoljubive direktora Silvana Pilara i šeficu recepcije Ondinu Fabac da učenicima koji se školuju za zanimanja u hotelijerstvu kažu nešto više o ponudi hotela. I dok je Ondina Fabac učenike upoznala s poslovanjem recepcije i jednu grupu povela u razgledavanje hotela, direktor hotela Silvano Pilar učinio je isto s drugom grupom. Pokazao im je smještajne jedinice i dodatnu ponudu. Učenici su obišli nekoliko soba, restorane, kuhinju, a doznali su i kojim putem hrana dolazi do kuhinje te kojim putem otpad izlazi iz hotela te gdje i kako se privremeno skladišti. Papir i karton se skladište u pres kontejner u jednoj prostoriji, komunalni otpad u drugoj, dok se organski otpad skladišti u zasebnoj rashladnoj prostoriji.

Aldo Damijan poveo je učenike u kotlovnicu kako bi ih pobliže upoznao s ekološki vrlo inovativnim i prihvatljivim načinom grijanja i hlađenja, koji je Plava Laguna implementirala u ovom hotelu. Riječ je o sustavu vrijednom 14 milijuna kuna, a koji koristi  energetski geotermalni potencijal zemlje i podzemnih voda, a funkcionira na bazi dizalica topline. Preko tog sustava griju se i hlade sobe, zajedničke prostorije, bazeni, dvorane.

 

Danijela Banko, prof.

 




VIJESTI

Posjet Hotelu Laguna Parentium

Autor: Silvana Vlačić, 7. 11. 2012.

Kako je tema ovogodišnjeg Eko dana bila Samoniklo bilje u prehrani, učenici 2. htt, 4. htt i 3. thk razreda posjetili su Hotel Laguna Parentium  i provjerili koliko se samoniklo bilje koristi u kuhinji tog hotela.

Na pitanje u kojoj su mjeri u hotelskoj ponudi zastupljena jela od samoniklog bilja šef kuhinje Drago kazao je da se nastoje koristiti lokalni začini poput primjerice ružmarina, salvija… ali jela nije jednostavno ponuditi budući da je nabava takvih namirnica komplicirana. U prvom redu mora se provjeriti njihovo porijeklo, da nisu rasle na kemijski tretiranom području te da je teško vršiti provjere za tako velike količine. Osim toga i kod korištenja lokalnog voća i povrća ili npr. mesa boškarina teško je osigurati nabavu većih količina (kao i smokve, gljiva...) Međutim u hotelu ipak teže tome da se u ponudi nađu regionalna jela poput maneštre ili njoki.

Iskoristili smo ljubazne i gostoljubive direktora Silvana Pilara i šeficu recepcije Ondinu Fabac da učenicima koji se školuju za zanimanja u hotelijerstvu kažu nešto više o ponudi hotela. I dok je Ondina Fabac učenike upoznala s poslovanjem recepcije i jednu grupu povela u razgledavanje hotela, direktor hotela Silvano Pilar učinio je isto s drugom grupom. Pokazao im je smještajne jedinice i dodatnu ponudu. Učenici su obišli nekoliko soba, restorane, kuhinju, a doznali su i kojim putem hrana dolazi do kuhinje te kojim putem otpad izlazi iz hotela te gdje i kako se privremeno skladišti. Papir i karton se skladište u pres kontejner u jednoj prostoriji, komunalni otpad u drugoj, dok se organski otpad skladišti u zasebnoj rashladnoj prostoriji.

Aldo Damijan poveo je učenike u kotlovnicu kako bi ih pobliže upoznao s ekološki vrlo inovativnim i prihvatljivim načinom grijanja i hlađenja, koji je Plava Laguna implementirala u ovom hotelu. Riječ je o sustavu vrijednom 14 milijuna kuna, a koji koristi  energetski geotermalni potencijal zemlje i podzemnih voda, a funkcionira na bazi dizalica topline. Preko tog sustava griju se i hlade sobe, zajedničke prostorije, bazeni, dvorane.

 

Danijela Banko, prof.

 




Tražilica
Oglasna ploča
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč / Prvomajska 6, HR-52440 Poreč / www.ss-astifanica-porec.skole.hr / ured@ss-astifanica-porec.skole.hr
preskoči na navigaciju