preskoči na sadržaj

Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč

 > NASLOVNICA
Vijesti

„Božić u Europi“ u Budimpešti

Autor: Silvana Vlačić, 21. 12. 2012.

Krajem mjeseca studenog i početkom prosinca profesori Stanislav Poropat i Daria Škrinjar te učenici Ariana Prenka, Alan Šuran i Ivan Pinčan iz porečke Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića sudjelovali su na manifestaciji „Božić u Europi“ u Budimpešti. 

Ovogodišnji organizator manifestacije bila je ugostiteljska škola „Giorgio Perlasca“ iz Budimpešte. Svrha ovog projekta bila je prikazati i upoznati božićne gastronomske i ine običaje pojedinih europskih zemalja, čiji su predstavnici postavljali štandove uređene u božićnom duhu zemlje iz koje dolaze. U projektu su sudjelovale europske turističke srednje škole, članice AEHT udruge (europske udruge hotelijersko-turističkih škola), među kojima su bile čak dvije hrvatske škole – porečka i bjelovarska. Program manifestacije odvijao se kroz sedam dana, tijekom kojih su učenici i profesori sudjelovali u različitim aktivnostima. Sudionici su za svog boravka u Budimpešti bili smješteni u hotelu „Veritas“, gdje su doručkovali i večerali, dok je ručak bio organiziran u kulturnom centru „Kobanyji“ te u samoj školi „Giorgio Perlasca“. Predstavljanje štandova s autohtonim prehrambenim proizvodima započelo je već drugog dana. Na porečkom štandu nudili su se bakalar, istarska supa, rakije, suhi kolači, povetica, istarska „salama“ napravljena od boškarina i magarca, sir u ulju, masline te božićni šećerni kolačići, koji su ujedno krasili i bor. Štand su posjetili brojni gosti kojima se posebno svidio bakalar, a bili su zainteresirani i za izložene promidžbene letke grada Poreča. Od ostalih aktivnosti valja spomenuti pripremanje buffet večere, na kojoj je svaka zemlja nudila tradicionalna jela. Naša je škola pripremila bakalar s posuticama i zeljem na padelu, žgvacet od kokoši s fužima te ombolo i kobasice u bijelom vinu s kiselim kupusom i pečenim polovicama krumpira. Isto tako, sve su zemlje članice AEHT-a  prošetale gradom u svečanoj paradi u kojoj su sudionici nosili svoje narodne nošnje, a učenici su se domaćinima škole i ostalim uzvanicima imali priliku predstaviti na priredbi koja je organizirana petog dana – u nedjelju navečer, nakon održane jutarnje mise u crkvi sv. Laszlo te odlaska sa štandova u popodnevnim satima. Svirale su se, pjevale i plesale tradicionalne božićne pjesme i plesovi tipični za pojedini kraj. Naši su se učenici predstavili sviranjem polke i baluna, dakle tradicionalnim plesovima iz Istre. Tijekom boravka u Budimpešti učenici i profesori dio vremena proveli su i u razgledu ovog lijepog  grada – njegova samog centra, Citadele te starog grada Budima, koji ih se posebno dojmio zbog prekrasnog pogleda na grad i rijeku Dunav. Od ostalih aktivnosti organiziran je i posjet zgradi budimpeštanskog parlamenta, posjet ugostiteljskoj školi „Doboš“ te trosatna radionica čokolade u poznatoj čokoladarnici „Szamos“, iako samo za ograničeni broj sudionika. Program manifestacije službeno je završen  u ponedjeljak navečer, 3. prosinca, i to svečanom večerom kojom je škola domaćin izrazila zahvalnost svim školama koje su sudjelovale u projektu i dočarale blagdansku tradiciju i božićni ugođaj diljem Europe.

Daria Škrinjar, prof.    

   




VIJESTI

„Božić u Europi“ u Budimpešti

Autor: Silvana Vlačić, 21. 12. 2012.

Krajem mjeseca studenog i početkom prosinca profesori Stanislav Poropat i Daria Škrinjar te učenici Ariana Prenka, Alan Šuran i Ivan Pinčan iz porečke Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića sudjelovali su na manifestaciji „Božić u Europi“ u Budimpešti. 

Ovogodišnji organizator manifestacije bila je ugostiteljska škola „Giorgio Perlasca“ iz Budimpešte. Svrha ovog projekta bila je prikazati i upoznati božićne gastronomske i ine običaje pojedinih europskih zemalja, čiji su predstavnici postavljali štandove uređene u božićnom duhu zemlje iz koje dolaze. U projektu su sudjelovale europske turističke srednje škole, članice AEHT udruge (europske udruge hotelijersko-turističkih škola), među kojima su bile čak dvije hrvatske škole – porečka i bjelovarska. Program manifestacije odvijao se kroz sedam dana, tijekom kojih su učenici i profesori sudjelovali u različitim aktivnostima. Sudionici su za svog boravka u Budimpešti bili smješteni u hotelu „Veritas“, gdje su doručkovali i večerali, dok je ručak bio organiziran u kulturnom centru „Kobanyji“ te u samoj školi „Giorgio Perlasca“. Predstavljanje štandova s autohtonim prehrambenim proizvodima započelo je već drugog dana. Na porečkom štandu nudili su se bakalar, istarska supa, rakije, suhi kolači, povetica, istarska „salama“ napravljena od boškarina i magarca, sir u ulju, masline te božićni šećerni kolačići, koji su ujedno krasili i bor. Štand su posjetili brojni gosti kojima se posebno svidio bakalar, a bili su zainteresirani i za izložene promidžbene letke grada Poreča. Od ostalih aktivnosti valja spomenuti pripremanje buffet večere, na kojoj je svaka zemlja nudila tradicionalna jela. Naša je škola pripremila bakalar s posuticama i zeljem na padelu, žgvacet od kokoši s fužima te ombolo i kobasice u bijelom vinu s kiselim kupusom i pečenim polovicama krumpira. Isto tako, sve su zemlje članice AEHT-a  prošetale gradom u svečanoj paradi u kojoj su sudionici nosili svoje narodne nošnje, a učenici su se domaćinima škole i ostalim uzvanicima imali priliku predstaviti na priredbi koja je organizirana petog dana – u nedjelju navečer, nakon održane jutarnje mise u crkvi sv. Laszlo te odlaska sa štandova u popodnevnim satima. Svirale su se, pjevale i plesale tradicionalne božićne pjesme i plesovi tipični za pojedini kraj. Naši su se učenici predstavili sviranjem polke i baluna, dakle tradicionalnim plesovima iz Istre. Tijekom boravka u Budimpešti učenici i profesori dio vremena proveli su i u razgledu ovog lijepog  grada – njegova samog centra, Citadele te starog grada Budima, koji ih se posebno dojmio zbog prekrasnog pogleda na grad i rijeku Dunav. Od ostalih aktivnosti organiziran je i posjet zgradi budimpeštanskog parlamenta, posjet ugostiteljskoj školi „Doboš“ te trosatna radionica čokolade u poznatoj čokoladarnici „Szamos“, iako samo za ograničeni broj sudionika. Program manifestacije službeno je završen  u ponedjeljak navečer, 3. prosinca, i to svečanom večerom kojom je škola domaćin izrazila zahvalnost svim školama koje su sudjelovale u projektu i dočarale blagdansku tradiciju i božićni ugođaj diljem Europe.

Daria Škrinjar, prof.    

   




Tražilica
Oglasna ploča
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč / Prvomajska 6, HR-52440 Poreč / www.ss-astifanica-porec.skole.hr / ured@ss-astifanica-porec.skole.hr
preskoči na navigaciju